Kans voor kinderen
door onderwijs in Burkina Faso

Burkina Faso.

Burkina Faso (betekent land van de oprechte mensen) is een republiek in West-Afrika. Het land grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. De hoofdstad is Ouagadougou. Het is ongeveer zeven keer groter dan Nederland en telt 19 miljoen inwoners.

Burkina Faso is een van de armste landen van de wereld. 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Droogte en slechte bodem (vooral in de noordelijke Sahelregio's) en slechte infrastructuur, opleiding en gezondheidszorg (in het gehele land) zijn de voornaamste problemen. Het land is sterk afhankelijk van steun van westerse landen, waarbij Nederland een belangrijke donateur is en van multilaterale instellingen als de VN.

Burkina Faso is volledig door land omsloten en heeft derhalve geen zeehavens. Het behoort tot de Sahellanden. Burkina Faso heeft ook een regio met de naam Sahel. De hoogste berg is Tena Kourou (749 meter).

Er is veel natuurschoon te bewonderen, vooral in het zuiden, zoals de watervallen van Banfora, de pieken van Sindou, en het meer van Tengrela.

De grootste steden, na de hoofdstad Ouagadougou met 1.626.950 inwoners, zijn Bobo-Dioulasso met 537.728 inwoners, Banfora met 93.750 inwoners, Koudougou met bijna 91.981 inwoners en Ouahigouya met 86 569 inwoners (berekening 2012, www.gazetteer.de).

Burkina Faso is ingedeeld in 13 regio's die bestaan uit 45 provincies. Die 45 provincies zijn ingedeeld in 301 departementen.

De inheemse bevolking omvat ongeveer 160 etnische groepen. De grootste bevolkingsgroep (ca. 50%) vormen de in het centrale deel van het land gevestigde Mossi. Daarna volgen de nomadische Fulani (10%), die langs de noordelijke grens wonen, de Lobi (7%) in het zuidwesten, de Mandé (7%) in het noordwesten, de Bobo (7%) in het zuidwesten en de Gourma (5%).

Burkina Faso heeft in de 20e eeuw een grote bevolkingstoename gekend: daar waar de bevolking in 1964 nog 4,7 miljoen bedroeg, is dit cijfer gestegen tot 18,4 miljoen in 2014. In de periode 1980–1992 bedroeg de jaarlijkse bevolkingstoename 2,6%. In 1990 was 44% van de bevolking niet ouder dan 15 jaar. De gemiddelde leeftijdsverwachting bij geboorte bedroeg in 1991 46 jaar voor mannen en 49 jaar voor vrouwen.

Het Frans is de officiële taal in Burkina Faso. Daarnaast zijn er veel inheemse talen: men onderscheidt twaalf hoofdgroepen, die tezamen ca. 90 talen en dialecten omvatten. Het Arabisch en het Engels worden ook als handelstalen gebruikt.

Een groot deel van de bevolking belijdt traditionele natuurreligies.

Lees meer:

Doulougou.

Uit het leven gegrepen!